Share your thoughts

MEDISCH CENTRUM ST.-JOZEF MUNSTERBILZEN – K-DIENST

Nieuwbouw voor een K-dienst van 32 kamers.

De doelgroep betreft 6 tot 15 jarigen.

Bouwkundig wordt geopteerd voor een gebouw op één niveau, met volumes, zoals dagzalen en ontmoetingsruimte, met een hogergelegen plafond, zodat zowel in- als uitwendig een speelse volumewerking wordt bekomen.
Om in de woongedeeltes een meer huiselijke en kleinschalige sfeer te bekomen worden deze gescheiden van de algemene functies.  Het ontwerp werd opgevat als een H-vormig volume, waarvan één lange vleugel de administratieve ruimtes huisvest met burelen, therapie- en leslokalen, en een tweede lange vleugel, waarin zich de 4 woonunits bevinden.  Centraal tussen beide vleugels wordt een verbinding gemaakt waarin het onthaal en de ontmoetingsruimte worden in ondergebracht.  Door deze opbouw kunnen beide vleugels hun eigen architecturale karakter krijgen en de mogelijkheid bieden om bezoek, consultatie en nieuwe opnames gescheiden te houden van de op privacy en huiselijkheid gerichte leefruimtes.

De 4 autonome leefunits hebben een eigen dag- en nachtgedeelte, een eigen gesloten tuin en gemeenschappelijke functie- en dienstlokalen per 2 units.  Er worden uitsluitend 1-persoonskamers voorzien met allemaal wasgelegenheid op de kamer, aangevuld met gemeenschappelijke toiletten en badruimtes.
Een gemeenschappelijke verpleegpost situeert zich op het scharnierpunt van het centrale verbindingsstuk en de vleugel met de 4 woonunits en heeft hierdoor zowel toezicht op de ontmoetingsruimte en de hoofdingang als op de individuele wooneenheden.  De centrale ontspanningsruimte is individueel bereikbaar vanaf elke leefunit.  De overige centrale functies zoals keuken, technische diensten, e.d. worden gefaciliteerd vanuit het Medisch Centrum St. Jozef.

Het project werd in twee fasen uitgevoerd, om een zo groot mogelijk bezetting tijdens de werken te kunnen behouden.

 

Opdrachtgever Medisch Centrum St.-Jozef Munsterbilzen
Locatie Abdijstraat 2
3740 Munsterbilzen
Budget 4,7 Mio EUR
Oppervlakte 2.115 m2
Start werken april 2013
Ingebruikname november 2015

 

Share your thoughts