DE VISSERIJ DIEPENBEEK

Het project werd gerealiseerd als uitbreiding van het woonzorgcentrum De Visserij en omvat het bouwen van 20 assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum. Voor de realisatie van dit project werd de oude rusthuisvleugel afgebroken tot tegen “het kasteeltje”.  Het nieuwbouwproject staat los van “het kasteeltje” maar sluit aan op de recent gebouwde keuken en de woongedeelten van het woonzorgcentrum.

Op die manier wordt zowel de eigenheid en autonomie van de verschillende woonvormen, als een polyvalent en multifunctioneel gebruik van functies en diensten gegarandeerd. Het nieuwe dagverzorgingscentrum kon makkelijk geïntegreerd worden in het geheel en samen met de assistentiewoningen heeft dit bijgedragen tot een verhoging van de flexibiliteit en de diversiteit van de totale woonzorgcampus.

Het ontwerp wordt in grondplan gekenmerkt door 2 rechthoekige volumes die dwars op het kasteeltje en de Visserijstraat worden ingeplant. Het dagverzorgingscentrum wordt in een gelijkvloers volume tegen het bestaande woonzorgcentrum gepositioneerd. Een tweede, hoger volume met 3 bouwlagen dat op de rand van de bouwzone aan de noordzijde wordt geplaatst, is bestemd voor de assistentiewoningen. De beide rechthoekige volumes zijn op het gelijkvloers verbonden. In de tussen ruimten ontstaan kwaliteitsvolle buitengebieden. De inbreng van grote raampartijen in de binnengevels brengt het daglicht tot diep in het gebouw, zodat open en sfeervolle binnenruimtes ontstaan en de betrokkenheid tussen binnen en buiten wordt gemaximaliseerd. Centraal tussen de beide bouwvolumes worden de circulatie en de toegangen georganiseerd. In deze zone bevinden zich eveneens enkele multifunctionele lokalen voor gebruik door derden. Er zijn twee gescheiden toegangen: één voor het dagverzorgingscentrum en het kantoor van de woon-assistent en één voor de assistentiewoningen.

In de opvatting en uitwerking van het nieuwbouwproject staan kleinschaligheid en herkenbaarheid centraal, zodat het gevoel van huiselijkheid voor de gebruikers, bewoners en bezoekers in hun ruimtelijke beleving wordt versterkt.

De grote leefruimte van het dagverzorgingscentrum biedt de gebruikers een aangename plek om te vertoeven. Er is ruimte voor allerhande activiteiten, zowel individueel als in groep: knutselen, kaarten, kienen, … of eventueel tv kijken in het centraal gelegen salon. Rusten of rustig praten kan in een zitruimte rond een openhaard (geen vuur i.f.v. brandveiligheid, doch wel visuele effecten) die naar wens in gezellige zithoeken kan ingedeeld worden met comfortabele stoelen of relaxzetels.

De grote keukenwand met kookeiland maakt keukenactiviteiten mogelijk. Maaltijden kunnen samen worden (voor)bereid en genuttigd aan het kookeiland (tafel) en in de eetruimte die aansluit op de keuken. In de buurt van de keuken bevindt er zich een ruime stockageruimte.

Het dagverzorgingscentrum wordt met de langste zijde gepositioneerd tegen de bestaande binnenkoer van het woonzorgcentrum.  Om de binnenruimte overvloedig van lichtinval te voorzien wordt de gevel over nagenoeg de ganse lengte voorzien van beglazing. Direct zonlicht en oververhitting binnen worden vermeden door het dak gedeeltelijk te laten oversteken. Grenzend aan de leefruimte wordt een specifiek voor het dagverzorgingscentrum bestemde buitenruimte voorzien, deels als terras en deels beplant ten einde een buffer te creëren t.o.v. de grote binnenkoer van het bestaande woonzorgcentrum.

De rustkamers zijn via een sas gescheiden van de leefruimte, ten einde voldoende stilte te kunnen garanderen. Eén kamer wordt volledig ingericht en uitgerust als een woonzorgkamer met eigen badcel met wc en lavabo. De andere rustkamer kan voorzien worden van hetzij een 2-tal bedden, hetzij een aantal relaxzetels.

Vanuit de leefruimte is er toegang tot de sanitaire ruimten via een sas, dewelke als buffer fungeert. Er zijn 2 toiletten voor mindervaliden (dames/heren) voorzien en een badkamer met een drempelloze inloopdouche, lavabo en toilet. Deze badkamer is eveneens rechtstreeks bereikbaar vanuit de grote rustkamer.

De assistentiewoningen zijn bereikbaar via een aparte toegang. Om de interne loopafstanden tot een minimum te beperken is de verticale circulatie met trap en lift centraal ingeplant, in de directe nabijheid van de hoofdinkom. De gang die de assistentiewoningen bedient, is zeer compact en helder door het daglicht dat via de raampartijen op de twee uiteinden toetreedt.

De assistentiewoningen zijn verspreid over 3 bouwlagen: op verdieping 1 en 2 zijn telkens 8 assistentiewoningen en een onderhoudsberging voorzien, op het gelijkvloers bevinden zich 4 appartementen, de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte met bijhorend sanitair en de dienstlokalen zoals onderhoudsberging, wasserette en scooterberging. De ontmoetingsruimte voor de assistentiewoningen is gericht naar de binnentuin en het kasteeltje. Een buitenterras grenst aan dit lokaal.

Alle woningen worden volgens één zelfde stramien ingericht: ze zijn voorzien van een woonkamer met open keuken, een slaapkamer die rechtstreeks verbonden is met de woonkamer en de badkamer, en een kleine bergruimte. De woning is voldoende ruim en voldoet ruimschoots aan het basiscomfort. De slaapkamer biedt voldoende ruimte voor een 2-persoonsbed, nachtkastjes en een kleerkast. De badkamer is via een brede wegschuifbare wand verbonden met de slaapkamer, dit in functie van eventuele verzorging. De uitrusting is aangepast en geoptimaliseerd voor gebruik door mindervaliden en omvat een lavabo, een drempelloze inloopdouche en een opgehangen toilet. Elke woning is voorzien van een ruim terras.

Opdrachtgever OCMW Diepenbeek
Locatie
Onze-Lieve-Vrouwstraat 21
  3590 Diepenbeek
Budget 3,39 Mio EUR
Oppervlakte 2.116 m2
Start werken oktober  2019
Ingebruikname augustus 2021