SERVICEFLATS TONGEREN

Het betreft een nieuwbouw van serviceflats, uitgevoerd in 2 fasen, in het historische centrum van de stad.  Het bouwperceel bevindt zich op de hoek van de Wijngaard- en de Koolkuilstraat, beide smalle straten zijn woonstraten.  Stedenbouwkundig sluit het gebouw aan bij de kleinschaligheid en het ritme van de aaneengeschakelde stadspercelen, met behoud van zijn eigen persoonlijkheid.  De uitdaging bestond er in het grote niveauverschil van het terrein in een meerwaarde voor het project om te zetten : het gebouw integreert zich in de straat en opent zich naar de tuin toe en voldoet integraal aan de functionele en organisatiorische behoeften.

In fase 1 wordt een nieuwbouw opgetrokken van 71 serviceflats met dagverzorgingscentrum en conciërgewoning.  Naast de hoofdingang en 14 serviceflats wordt de begane grond ingenomen door een bureel en polyvalente ruimte.  Door de helling van de straat kan het niveau -1 ook gebruikt worden voor daglicht noodzakelijke lokalen en een rechtstreekse toegang vanaf straatniveau.  Het dagverzorgingscentrum situeert zich op dit niveau zowel naar de straat als naar de binnentuin van het project.  Ook het appartement voor de huisbewaarder en de regeneratiekeuken bevinden zich op dit niveau.  Op de eerste, tweede, derde en vierde verdieping situeren zich de overige serviceflats.  Op de eerste verdieping wordt nog een kamer voor bezoek voorzien.  De gebruikers kunnen een keuze maken tussen de actie van de stad of de rust van  een binnengebied.

Fase 2 , met 17 service-flats, sluit aan bij de reeds uitgevoerde service-flats van fase 1.  Het te bouwen volume bestaat uit een kelderniveau met 19 parkingplaatsen en een fietsenbergplaats.  De inrit naar de ondergrondse garage bevindt zich in de Koolkuilstraat.  Op het gelijkvloers wordt een inkom, serviceflats, polyvalente ruimte en terras geïntegreerd.  Op de 1ste verdieping serviceflats en terras, en op de 2de verdieping serviceflats, die aansluiten bij de serviceflats op dit niveau van fase 1.

 

Opdrachtgever VZW Bejaardenzorg Grauwzusters Hasselt
Locatie Wijngaardstraat 16
3700 Tongeren
Budget Fase 1 : 6,1 Mio EUR
Fase 2 : 2,54 Mio EUR
Oppervlakte Fase 1 : 6.973 m2
Fase 2 : 1.455 m2
Start werken Fase 1 : september 2005
Fase 2 : februari 2013
Ingebruikname Fase 1 : april 2007
Fase 2 : november 2014