SHOWROOM STEENFABRIEKEN NELISSEN NV

Het dossier betreft een nieuwbouw van een showroom en kantoorgebouw met inbegrip van de buitenaanleg en de tijdelijke inrichting van een zone voor buitenopslag voor de Steenfabrieken Nelissen.

Het nieuwe complex wil een voorbeeld zijn van vernieuwing van de nieuwe technologieën die bakstenen bieden, waarbij de eigen producten van buitenaf kunnen bekeken worden. Het complex moet een visitekaartje zijn van het bedrijf met internationale uitstraling.

Het nieuw te bouwen volume wordt opgebouwd uit drie bouwlagen die geschrankt boven elkaar worden geplaatst. De onderste bouwlaag is een U-vormige schijf die zich met de open zijde oriënteert naar de voorliggende Kiezelweg, met een uitnodigend karakter naar de bezoekers, en waarbij de buitenruimte en de binnenruimte als het ware in elkaar opgaan en opgenomen worden in het gebouw. De onderste bouwlaag kent een dubbel gebruik, zij wordt deels als kantoorruimte (ontvangst – verkoop – administratie) en deels als showroom ingericht.

De middelste bouwlaag wordt in voorliggend ontwerp omgevormd tot een gesloten schijf met een centrale perforatie.  Deze bouwlaag fungeert in hoofdzaak als showroom en is polyvalent ingericht met open en gesloten delen rekening houdend met de functionaliteiten die er voorzien zijn.

De bovenste bouwlaag is opnieuw een U-vormige schijf die ten opzichte van de onderste bouwlaag 180° wordt gedraaid en zich met zijn open zijde oriënteert naar achter. Deze bouwlaag wordt ingericht als kantoorruimte (boekhouding- administratie – directie – vergaderinfrastructuur) en is in hoofdzaak alleen toegankelijk voor personeel.

De drie bouwlagen worden intern met elkaar gelinkt door middel van vides en een glazen overkapping boven het atrium. Dit zorgt voor de nodige ruimtelijkheid binnen het gebouw.

Het gebouw werd ontworpen rekening houdend met de volledige toegankelijkheid tot alle diensten voor mindervalide personen.

Er worden bijkomende parkeermogelijkheden gecreëerd, voor klanten en personeel, alsook voor het vrachtvervoer.

De speelse en vooruitstrevende baksteenarchitectuur past bij de beoogde internationale uitstraling van het bedrijf met de nodige voorstelling van de productmogelijkheden van de baksteenfabrikant.  De architectuur kadert binnen de ruimtelijke context waarbij het materiaalgebruik van gevels en daken kan teruggevonden worden in de omgeving.

Opdrachtgever Steenfabrieken Nelissen NV
Locatie Kiezelweg 460
3620 Lanaken
Budget 4,3 Mio EUR
Oppervlakte 1.949 m2
Dossier  in uitvoering