EYCKEVELD KORTENBERG

 

Dit project omvat de herbestemming van een karaktervolle woning tot therapieruimte voor kinderen van migranten.  

Het gebouw is geen beschermd dorpsgezicht en is ook niet opgenomen op de inventaris van erfgoed. Wel is het gebouw opgenomen als code 3 in het gemeentelijk monumentenplan en staat het gecategoriseerd als “gedenkwaardig” met streekgebonden betekenis. Het is dan ook binnen dit kader dat we het waardevolle karakter van het gebouw hebben erkend en hiernaar hebben gehandeld met een maximaal behoud van de belangrijkste vormkarakteristieken en de architecturale beeldkwaliteit van de hoofdbouw.

Het oorspronkelijke gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse vereisten betreffende comfort, veiligheid, toegankelijkheid, technieken en de bouwfysische eisen in het algemeen. Bij de renovatie werd een grondige energetische verbouwing doorgevoerd waarbij het bestaande en karakteristieke pand langs de binnenzijde volledig werd gestript en geïsoleerd. De buitenzijde werd gerestaureerd met behoud van de belangrijkste vormkarakteristieken en de architecturale beeldkwaliteit. 

De bestaande houten ramen met enkel glas werden in overleg met de erfgoedcomissie vervangen door nieuwe houten ramen met dubbele beglazing waarbij de originele afgeronde profileringen en verdelingen werden gereproduceerd overeenkomstig de originele vormgeving. Ook het zeer specifieke glas-in-lood-raam in de linker zijgevel werd gerestaureerd en opnieuw geïntegreerd in het gebouw. Op deze manier werd een antwoord gegeven op zowel de wens tot behoud van de bestaande morfologie als de geldende energieprestatieregelgeving zonder te moeten inboeten aan comfort, duurzaamheid en beeldkwaliteit. Het bestaande pand werd met het nodig respect behandeld waarbij het karaktervolle uitzicht in ere werd hersteld. Nieuwe en/of niet originele bouwdelen werden langs de buitenzijde geïsoleerd en afgewerkt met een donkere steenstrip die in contrast staat met het bestaande geel genuanceerd baksteenmetselwerk.

Achteraan werd het bestaande gebouw uitgebreid met een nieuw gelijkvloerse volume.  Deze ruimte fungeert als verlengde van de bestaande leefruimtes met zicht op de tuin en loopt zowel binnen als buiten naadloos in elkaar over. Hoofd- en bijbouw worden met elkaar verbonden via een open en transparant volume waarbij de relatie tot de tuin wordt versterkt. 

De vrijstaande bijbouw, voorheen berging/garage, werd door middel van een verbindingsgang, geannexeerd aan de hoofdbouw. De verbindingsgang werd naar analogie met de uitbouw achteraan opgebouwd als een volume bestaande uit een lichte constructie van raampartijen afgedekt met een plat dak. De nieuw toegevoegde uitbouw en verbindingsgang vormen zo een contrasterend maar harmonieus geheel tussen de massieve bestaande hoofdbouw en bijbouw.

Om te voorzien in de bijkomende parkeerbehoefte van de nieuwe therapieruimtes werden er vijf aparte en nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd voor bezoekers en personeel. Links achteraan op het terrein werd een nieuwe bijbouw ingeplant die dienstdoet als berging en overdekte feitsenstaanplaats.

De combinatie van oud en nieuw resulteert in een geslaagd recept dat het karaktervolle bestaande pand een nieuw leven inblaast zonder te moeten inboeten aan comfort, duurzaamheid en beeldkwaliteit.

 

Opdrachtgever UPC KU Leuven
Locatie Leuvensesteenweg 485
  3070 Kortenberg
Budget 1,87 Mio EUR
Oppervlakte 669 m2
Start werken augustus  2020
Voorlopige oplevering november 2021