WZC HEUVELHEEM TESSENDERLO

Het betreft een vervangingsnieuwbouw, te integreren in de bestaande campus, rekening houden met het algemeen ruimtelijk plan, opgesteld door de groep « Mens en Ruimte ».
Het geheel wordt uitgevoerd in twee fasen.

Het woonzorgcentrum is uitgebouwd over twee bouwlagen met een centrale ontmoetingsruimte.
De vorm van de eerste fase van het rusthuis wordt bepaald door het te behouden bestaande rusthuiscomplex.  Er diende in een boog omheen het bestaande complex gebouwd te worden, waarbij er later, na afbraak van de achterbouw en het optrekken van de nieuwbouw tweede fase, een ingesloten binnentuin ontstaat tussen de nieuwbouw en de toenmalige hoofdvleugel.

Functioneel wordt de kleinschaligheid in dit project sterk doorgedreven.
Op het gelijkvloers vinden we drie autonome leefgroepen met eigen dagruimtes en dienstlokalen.  De twee kleinste van deze units zijn bestemd voor de meest zorgbehoevende bejaarden en sluiten aan op de ingesloten binnentuin die als therapeutisch park zal worden opgevat.
Op de eerste verdieping worden eveneens drie leefgroepen ondergebracht.

Het kelderniveau sluit aan op de reeds bestaande uitgediepte en verruimde binnenkoer van het toenmalige oude rusthuis, zodanig dat de lokalen van de keuken kunnen genieten van daglicht.
De keuken zelf is opgevat voor 350 maaltijden per dag, 90 voor het rusthuis, +/- 250 aan huis bedeelde maaltijden en de rest voor de bejaardenwoningen en serviceflats die zich eveneens op de campus bevinden.

De binnentuin is rechtstreeks toegankelijk vanuit de dagruimte gelijkvloers.
Tussen de gebouwen van fase 1 en fase 2 is een beglaasde verbindingsgang geconstrueerd, eveneens grenzend aan de  binnentuin.  Deze gang is voldoende breed met verschillende rustpunten.  Waar de gang van richting verandert is een zithoek gecreëerd die als ontspanningsruimte naast de binnentuin kan gebruikt worden.
In de zomer kunnen de deuren naar de binnentuin volledig opengezet worden, zodat de gang de allure van een pergola krijgt.

Uitrusting en comfort
Aanvullend op een basisverwarming met radiatoren in de kamers, burelen en dienstruimtes en een vloerverwarming in gangen, dagverblijven en cafetaria, wordt er overal een mechanische ventilatie voorzien met energierecuperatie.  Bovendien beschikt het cafetaria over een koelplafond met ijswaterbalken, waardoor de ruimte geconditioneeerd kan worden zonder tochtverschijnselen.
De daglokalen van fase 2 zijn eveneens uitgerust met koeling zodat in beide fasen voldoende lokalen voorhanden zijn met koeling om in extra warme zomers het nodige comfort te kunnen geven aan de bewoners.

 

Opdrachtgever OCMW Tessenderlo
Locatie Solveld 32
3980 Tessenderlo
Budget 8,35 Mio EUR
Oppervlakte 7.014 m2
Start werken Juli 1997
Ingebruikname Fase 1 : december 2003
Fase 2 : november 2007